Avocat Iasi: international. Articole

Avocat Iasi: international. Articole

O DUMINICĂ LUNGĂ. DOUAZECI ŞI UNU DE MANDATE DE ARESTARE PENTRU CLANUL CORDUNEANU

Membrii de bază ai grupării racolau persoane care erau ulterior trimise în străinătate pentru a săvârşi infracţiuni ca furturi, prostituţie, cerşetorie, tâlhării, fraude prin folosirea mijloacelor de plată electronice, activitatea lor infracţională fiind atent coordonată şi supravegheată de apropiaţi ai familiei Corduneanu, special desemnaţi în acest scop.
Grupul infracţional organizat acţiona pe teritoriul României dar şi în Republica Moldova şi pe teritoriul unor state europene, respectiv Italia, Spania, Irlanda, Austria, Germania.
Activitatea infracţională a grupării a debutat cu săvârşirea unor infracţiuni de violenţă, treptat, grupul dobândind o asemenea notorietate, încât simpla invocare a numelui CORDUNEANU era suficientă pentru a determina părţile vătămate să se conformeze cerinţelor inculpaţilor, sau pentru a determina victimele şi persoanele racolate pentru săvârşirea de infracţiuni să acţioneze în beneficiul inculpaţilor.
Sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunilor, de peste 2 milioane de euro, erau expediate în ţară inculpatului Bogdan Constantin sau unor persoane de încredere.
Inculpaţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciuni în materie imobiliară, înşelăciuni prin obţinerea de credite bancare, trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani, criminalitate informatică.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 21 de inculpaţi şi au propus instanţei de judecată arestarea preventivă a acestora pentru o durată de 29 de zile.
Pe site-ul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a apărut de ieri la amiază şi comunicatul de presă care anunţa proporţiile persoanelor audiate şi reţinute.
“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, cu sprijinul tehnic şi informativ al SRI şi DGIPI şi împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Iaşi, Suceava, Bacău şi BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române au procedat la destructurarea grupului infracţional organizat, cunoscut drept „Clanul Cordunenilor”, se arată din start în comunicatul de presă emis de DIICOT.
Ieri dimineaţă au fost duşi la audieri 110 persoane, printre care Costel şi Bogdan Corduneanu. Nu mai puţin de 30 de persoane au fost puse sub învinuire pentru infracţiuni de falsificare a cărţilor de credit, şantaj cu apartamente, droguri.
Echipe ale DIICOT Iaşi şi Bucureşti au intrat şi percheziţionat locuinţele celor aflaţi în audieri. „Îi voi apăra pe Costel şi Bogdan Corduneanu, iar dacă mai sunt şi alţi membri din familie, îi voi apăra şi pe aceştia; nu au fost reţinuti, ci doar duşi la audieri, aşteptăm rezultatul de la procurorii DIICOT”, a precizat avocatul Marius Striblea la amiază.
Ulterior, avocatul a caracterizat acţiunea oamenilor legii drept una “menită să strice imaginea familiei Corduneanu”.
“Efectivele mobilizate pentru reuşita acţiunii au fost de peste 400 de poliţişti şi jandarmi, traficul aerian fiind monitorizat de 1 elicopter pus la dispoziţie de Inspectoratul General al Aviaţiei Române. Liderul clanului este învinuitul Bogdan Constantin, fost Corduneanu, baza grupului fiind formată din membri ai familiei Corduneanu, în timp, la acest grup aderând şi alte persoane”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii preconizează că prejudiciul produs de membrii grupării prin săvârşirea infracţiunilor de crimă organizată “este de ordinul milioanelor de euro.”
Adrian Corduneanu, dat şi el în urmărire generală, dar care scăpase de razia de dimineaţă, s-a predat singur aseară târziu.

Soţia directorului de la CITADIN se află printre învinuiţi

Peste 15 avocaţi au ajuns la locul audierilor. Aceştia apelează la diverse strategii pentru a-şi apăra clienţii.
Avocat Gianina Poroşnicu apără pe Gabriel Maleş şi alte cinci persoane dintre cele reţinute la audieri. Unul din clienţii săi a fost lăsat să plece acasă. “Este primul client care pleacă acasă, este un caz fericit. Ceilalţi vor ajunge la 22.oo – 23.oo în faţa judecătorilor. Pentru cei mai mulţi dintre ei se face propunere de arestare preventivă”, a explicat aseară avocatul Gianina Poroşnicu.
Avocat Marius Striblea (apără şase persoane, între care Costel şi Bogdan Corduneanu): “S-a folosit brandul Corduneanu pentru a legitima cea mai mare acţiune a autorităţilor de după 1990. Este vorba despre o singură acţiune, care dă foarte bine în planul imaginii. Sunt convins că în spatele acestei acţiuni nu sunt prea multe probe. Este vorba de 110 persoane aduse la audieri, dintre care 31 sunt pentru a fi reţinuţi”.
Avocat Ciprian Mitoşeriu (apără pe Iulian Bogdan): “Au fost ridicaţi foarte mulţi oameni. Cred că nu e nicio legătură între ei, dar au fost ridicaţi o dată pentru a induce ideea unui clan.”
Avocat Bogdan Tufeanu (apără pe Ştefan Andrioaiei): “Clientul meu este acuzat că a intrat într-un sistem informatic privat fără a avea autorizaţie, dar fără a aduce vreun prejudiciu material nimănui”.
Avocatul Toni Baltag (apără pe Daniel Târşu, căruia I s-a făcut rău în timpul audierilor şi a avut nevoie de îngrijiri medicale) îl contrazice pe Ciprian Mitoşeriu: “Având în vedere că s-au adus mai multe persoane în acelaşi timp, cu siguranţă este o legătură între ele”.
Avocatul Bogdan Luca apără două femei: Felomela Mihaela Neculau şi Elena Călin, învinuite că au ajutat la emiterea de acte false în vederea obţinerii de credite. Mihaela Felomela Neculau este soţia directorului de la CITADIN, Cătălin Neculau.
Avocatul Marcel Munteanu apără pe Constantin Moloman şi Valentin Nechifor.
Avocat Claudia Ciofu apără pe Constantin Darie, acuzat de fals.