DREPTUL INTERNATIONAL


Discuții despre declarațiile frauduloase în domeniul dreptului internațional public.
Acest articol subliniază analiza comparativă a declarațiilor frauduloase și examinează modelul de reglementare folosit împotriva acestora în dreptul internațional public și în dreptul național.
Conform "Convenției de la Viena asupra dreptului tratatelor" (1969), declarațiile frauduloase includ:
-încălcarea dispozițiilor din dreptul național privind competența de a încheia tratate; eroarea;
-intenția criminală;
-corupția unui reprezentant al statului;
-constrângerea exercitată asupra unui reprezentant al statului;
-constrângerea exercitată asupra unui stat.
Declarațiile frauduloase sunt sancționate în dreptul internațional public și în dreptul național prin nulitate de drept, fie absolută (pentru constrângerea exercitată asupra unui reprezentant al statului și asupra unui stat), fie relativă (pentru încălcarea dreptului național privind competența de a încheia tratate, eroare, intenție criminală, corupția unui reprezentant al statului). În anumite cazuri, dispozițiile din dreptul național sunt aproape identice cu dispozițiile Convenției de la Viena, de exemplu, în cazul intenției criminale. Însă, uneori, precum în cazul încălcării dreptului național privind competența de a încheia tratate, dispozițiile Convenției de la Viena sunt în contradicție evidentă cu teoria civilă specifică, deoarece statul poate invoca nerespectarea acestora. Concomitent, dreptul național stabilește regula conform căreia nimeni nu poate invoca propria turpitudine (vină).
În concluzie, putem afirma că modelul de reglementare a nulității, preluat din dreptul civil național și transpus în Convenția de la Viena, nu satisface pe deplin cerințele și rigorile definirii nulității.
Roxana Lupu-Nicolăiță
Maria Paula Pantilimon-Tătaru
BIBLIOGRAFIE
Raluca Miga Beşteliu - „Drept Internațional Public. Introducere în Dreptul Internațional Public” - Editura All, București, 1998
Valentin Constantin - „Drept Internațional Public” - Editura Universității de Vest, Timișoara, 2004
Ion Diaconu - „Tratat de Drept Internațional Public” - Editura Lumina Lex, București, 2002
Gheorghe Beleiu - „Drept Civil Român. Subiectele Dreptului Civil” - Editura Şansa, București, 1995, p. 178

“INTR-UN PROCES OBISNUIT, AVOCATUL ISI DUCE CLIENTUL PE SARMA, PANA CE AJUNGE LA PRONUNTAREA UNUI VERDICT, DAR CAND E VORBA DE UN PROCES SPECIAL, AVOCATUL ISI IA CLIENTUL PE UMERI SI IL POARTA ASTFEL PANA SE PRONUNTA VERDICTUL SI CHIAR SI DUPA ACEEA.”

Franz Kafka – versiunea a II-a publicata in editie limitata din celebrul roman “PROCESUL”

Locația Noastră

Cu ce te putem ajuta?