dreptul asigurărilor
În formele sale inițiale, asigurările au apărut în cadrul primelor grupuri sociale organizate și au fost concepute pentru a ajuta membrii acestora în caz de nevoie. Dovezi ale existenței lor datează din Antichitate. În Egiptul antic (în jurul anului 4500 î.Hr.) sunt documentate asociații dedicate protecției cioplitorilor în piatră. În Babilon, transportul era organizat în caravane, iar costurile disparițiilor erau suportate colectiv de către comercianți. Proprietarii de nave conveneau că, dacă o navă ar fi pierdută, proprietarul ar primi o nouă navă, cu condiția ca pierderea să nu fie responsabilitatea acestuia. De asemenea, în secolul al V-lea î.Hr., Pericle a fondat asociații destinate să ajute membrii și familiile acestora în caz de incendiu, boală sau deces.
Primele asigurări moderne au apărut în secolul al XIX-lea în Franța și Anglia, unde au fost înființate primele companii de asigurări pentru accidente feroviare și rutiere.
În vremurile recente, dezvoltarea economică a României ne-a făcut să realizăm rolul vital al asigurărilor în viața de zi cu zi. Asigurarea constă în crearea unui fond pentru a acoperi daunele și alte cerințe financiare neașteptate ale persoanelor fizice sau juridice care sunt amenințate de riscuri în activitatea lor. Aceasta este semnificația subliniată de Legea 32/2000 privind noțiunea de asigurare: "proces prin care un asigurător constituie, folosind principiul mutualității, un fond de asigurare, cu contribuția unui număr de persoane asigurate, expuse la anumite riscuri și despăgubește pe cei care au suferit daune (morale sau fizice) din fondul menționat (primele colectate și alte venituri rezultate din activitățile desfășurate)". Din punct de vedere juridic, asigurarea este un contract aleatoriu în care o parte - asiguratul - se angajează să plătească celeilalte părți - asigurătorului - o sumă de bani, astfel încât, dacă evenimentul asigurat are loc, acesta din urmă să plătească asiguratului despăgubirea stabilită în contract.
În unele cazuri, asigurarea este un contract obligatoriu, încheiat în conformitate cu legea. Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) obligatorie acoperă răspunderea civilă a proprietarului sau utilizatorului vehiculului pentru daunele suferite de o terță parte în cazul unui accident rutier provocat de acel vehicul. Dacă cineva este implicat într-un accident rutier cauzat de o altă persoană care conduce un vehicul (sau chiar de șoferul vehiculului în care se afla), acesta are dreptul să solicite despăgubiri (daune fizice și/sau morale) DIRECT de la asigurătorul RCA – emitentul poliței RCA – pentru daunele suferite, și anume:
-în cazul daunelor fizice: atât persoana rănită, cât și familia acesteia pot solicita asigurătorului RCA despăgubiri pentru daunele fizice (daune fizice și/sau morale);
-în cazul decesului: familia decedatului poate solicita asigurătorului RCA despăgubiri pentru decesul rudei lor într-un accident rutier (daune fizice și/sau morale);
-în cazul avarierii vehiculului: pe lângă despăgubirile (daune fizice și/sau morale) datorate persoanei rănite și/sau familiei acesteia, asigurătorul RCA poate fi obligat (dacă este cazul) să plătească și suma echivalentă cu valoarea vehiculului avariat (în care se afla victima accidentului).
În domeniul asigurărilor, cabinetul de avocatură “Poroșnicu Gianina Vera” colaborează cu Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație din România (AVAC România) și oferă clienților săi posibilitatea obținerii de despăgubiri (daune fizice și/sau morale), ca urmare a suferințelor fizice și mentale cauzate de accidente rutiere.
Cabinetul de avocatură “Poroșnicu Gianina Vera” oferă asistență juridică și reprezentare juridică în domeniul asigurărilor pentru obținerea de despăgubiri (daune fizice și/sau morale) în fața parchetului, instanțelor de judecată, firmelor de asigurări, precum și în fața Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (F.P.V.S.) și a Biroului Carte Verde din cadrul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.). Cabinetul de avocatură “Poroșnicu Gianina Vera” oferă asistență juridică și reprezentare juridică cetățenilor români care au fost victime ale accidentelor rutiere în România sau în străinătate. Legea-cadru pentru domeniul asigurărilor este Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările din România.