În cariera mea de avocat, am primit multe întrebări legate de dosarele care au avut ca obiect malpraxisul medical. Având în vedere curiozitățile pe care le au oamenii, am decis să fac o selecție cu privire la cele mai comune mituri și realități pe care le-am auzit în ultimul timp.
- Pot fi despăgubit în cazul în care sunt victima unui caz de malpraxis medical?
Da, victimele cazurilor de malpraxis medical sunt îndreptățite să obțină despăgubiri. Acestea includ atât daune morale, care sunt acordate având în vedere suferința pacientului, cât și daune materiale, adică cheltuielile pe care a trebui pacientul să le facă pacientul în urma greșelii medicale.
- Care sunt cele mai comune forme de malpraxis medical?
Practica judiciară abundă de exemple care pot fi catalogate drept malpraxis medical. Cu toate acestea, cele mai frecvente cazuri sunt: diagnosticul greșit, tratamentul inadecvat, erori în administrarea medicației, intervenții chirurgicale eronate, lipsa intervenție la timp a cadrelor medicale și așa mai departe.
- Care sunt șansele de a câștiga un proces de malpraxis medical ?
În principiu, șansele câștigării unui proces de malpraxis medical țin foarte mult de priceperea avocatului care instrumentează dosarul. Strategia de apărare în aceste cazuri trebuie gândită în mod atent, deoarece fiecare probă poate influența deznodământul procesului.
- Pot rămâne fără despăgubiri în cazul în care sunt victima unui caz de malpraxis medical?
De cele mai multe ori, victimele cazurilor de malpraxis medical sunt despăgubite. Chiar și dacă avem în vedere insolvabilitatea medicului, trebuie să știm că acesta deține o asigurare de răspundere profesională care are rolul de a despăgubi pacientul în caz de eroare medicală.
- Este necesar să angajez un avocat dacă sunt victima unui caz de malpraxis medical?
În principiu, este bine să colaborezi cu un avocat. În primul rând, acesta cunoaște în detaliu procedurile legale și, mai presus de asta, el se va asigura că despăgubirile cerute sunt în acord cu pretențiile pacientului