Profesorul Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

Profesorul Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

Profesorul Silviu Gurlui a fost găsit nevinovat de producerea accidentului mortal de la Bicaz

După un an şi jumătate de stress,

Profesorul Silviu Gurlui a fost găsit nevinovat de producerea accidentului mortal de la Bicaz

* victima fusese lovită de două maşini, într-un răstimp de nici trei secunde * necropsia efectuată n-a putut stabili responsabilitatea fiecăruia dintre şoferi * a fost nevoie de o expertiză migăloasă a celor de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Iaşi pentru aflarea adevărului

Un accident tare bizar avea să-i provoace un an şi jumătate de mare stress profesorului Silviu Gurlui. Era în seara de 25 ianuarie 2019, iar omul de ştiinţă se afla la volanul Renalut-ului său, rulând dinspre Poiana Largului spre Bicaz. Tocmai ajunsese în satul Grozăveşti din comuna Hangu când, total pe neaştptate, un individ a fost proiectat de o maşină care circula din sens opus fix sub roţile autoturismului său. Profesorul n-a avut timp de reacţie, a izbutit să frâneze abia după ce trecuse cu roţile peste accidentat.

Ambii şoferi au oprit şi au anunţat poliţia, iar cercetările de la faţa locului au făcut ca, vreme de câteva ore, circulaţia să se desfăşoare pe un singur sens. După efectuarea măsurătorilor şi audierea martorilor oculari, anchetatorii au reuşit să reconstuite modul în care s-a produs tragedia. E un sector de drum în pantă uşoară, cu denivelări, carosabilul are o lăţime de 6,50 m, cu marcaj longitudinal simplu, discontinuu de separare a sensurilor de mers. Platforma drumului este delimitată de parapeţi din beton, nu există trotuare şi, în acea zi, şoseaua nu era complet deszăpezită. Andrei C. (22 de ani) conducea autoturismul Volkswagen Golf dinspre Bicaz către Poiana Largului când l-a izbit pe pietonul Vasile D. (61 de ani), care se deplasa pe partea carosabilă, având aceeaşi direcţie de mers.

În urma impactului, victima a fost proiectată pe sensul opus, fiind lovită apoi de Renault-ul condus de către profesorul Gurlui. "Un accident mortal a avut loc în această seară, în jurul orei 19:00, pe DN 15, în localitatea Grozăvești, comuna Hangu. Conform primelor date, un pieton a fost accidentat mortal de două autoturisme", specifica în seara respectivă un comunicat al IPJ Neamţ.

A fost constatat decesul pietonului şi a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz. Un dosar foarte complicat, o anchetă care a durat un an şi jumătate. Asta, deoarece necropsia a stabilit doar că "moartea numitului D.Vasile a fost violentă, cauza medicală a decesului fiind traumatismul toraco-abdominal, cu hemoragie internă masivă şi insuficienţă cardio-respiratorie acută consecutive. Leziunile tanato-generatoare s-au produs în cadrul unui politraumatism: traumatism cranio-facial, traumatism toraco-abdominal, traumatism al mâinilor şi genunchiului stâng", nu şi care e responabilitatea fiecăruia dintre şoferi. Drept urmare, procurorii i-au audiat pe ambii conducători auto în calitate de "suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă".

Pentru elucidarea cazului şi aflarea vinovăţiei a fost nevoie de o expertiză migăloasă şi amănunţită întocmită de către cei de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Iaşi.

Raportul privind dinamica accidentului rutier din seara de 25 ianuarie 2019 a fost redactat abia zilele trecute. Conform acestui act, decesul victimei a fost provocat de impactul cu maşina condusă de şoferul Andrei C.(22 de ani), iar profesorul Gurlui a fost găsit nevinovat.