PRESA DE S Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

PRESA DE S Avocat Iasi: international. Articole

PRESA DE SCANDAL ȘI PRESA ȘANTAJISTĂ DIN IAȘI

pressa-de-scandal-si-presa-santajistca-din-iasi
Mesaj de susținere a poziției Tribunalului Iași cu privire la articolele apărute în presă, în publicația ieșeană online ”dezvăluirea.ro”, referitoare la amendarea unui avocat, pe motiv că s-ar fi simțit rău și nu ar fi fost lăsat, în acest context, să părăsească sala de judecată.
Conducerea Tribunalului Iași a adus la cunoștința publicului, la data de 14.04.2020, în publicația ”juridice.ro”, rezultatul verificărilor administrativ-interne cu privire la veridicitatea articolelor privitoare la ”incidentul” care l-ar fi avut ca protagonist pe domnul avocat P.G., din cadrul Baroului Iași. Incidentul a fost descris de către publicația online ”dezvăluirea.ro” ca un act inuman, care s-ar fi petrecut într-o ședință de judecată, la data de 25.02.2020, și a cărei victimă ar fi fost un avocat persecutat de către doamna judecător Ștefan Georgiana Lavinia.
Concluziile anchetei interne au fost că informațiile apărute în presă au avut un caracter ”șocant”, ”incitativ”, ”tendențios” și exced unei reflectări corecte, toate cu scopul exclusiv de a incita opinia publică referitor la modul de realizare a actului de justiție, necorespunzând unei corecte informări a opiniei publice.
Mă aliniez acestui punct de vedere al Tribunalului Iași: libertatea de exprimare a ziariștilor presupune o posibilă doză de exagerare sau chiar de provocare privitoare la judecăți de valoare pe care le formulează, dar ziaristul trebuie să acționeze cu bună-credință, în respectul deontologiei şi al eticii profesionale.
Personal, am fost atacată de aceeaşi publicaţie online ”dezvăluirea.ro”, care aparține pseudo-ziaristului Mazilu Constantin, și am intentat acestuia șase procese civile - ”pretenții daune morale”, dosare care se află în prezent pe rolul Judecătoriei Iași. (Dosar nr.26507/245/2019, dosar nr. 3489/245/2020, dosar nr. 38165/245/2019, dosar nr. 24214/245/2019, dosar nr. 32587/245/2019, dosar nr.22150/245/2019).
Este de notorietate că în Iași există ”ziare” care practică o presă de scandal, de presiune, de șantaj și care acționează la comandă, o presă care ”atacă” până victima capitulează și plătește ”reclamă” ca taxă de protecție.
Ziariștii în cauză sunt bine știuți în Iași și faptele lor fac obiectul mai multor dosare penale și civile. Vorbim de un adevărat fenomen, care s-a extins în circumstanțele lipsei unor prevederi legislative ferme și a depenalizării insultei și calomniei. Fenomenul nu are legătură cu presa adevărată, pe care o respectăm cu toții, Iașul având ziariști de elită și ziare serioase.
Flagelul acesta al presei mincinoase, al presei care scrie la comandă, al presei șantajiste este cunoscut societății locale ieșene, persoanele publice, oamenii politici locali optând fie să înfrunte flagelul refuzând să ”cotizeze”, fie să capituleze și să își cumpere liniștea sufletească, plătind taxa de protecție sub formă de reclamă unei publicații care le atacă imaginea, afacerea, viața personală, în schimbul banilor.
Despre fenomen se vorbește și la școala de jurnalism, sub metafora ”ciumei albe”, pe cale de dispariție în mare parte a ţării, dar cu rădăcini încă adânci în Iași și Vaslui. În ultimul an, tot mai multe persoane publice, oameni de afaceri, oameni politici au ieșit în mediul online și au deconspirat metodele ziariștilor mercenari. S-au făcut plângeri penale colective, s-au împărțit afișe cu ziariștii care au primit acest stigmat; pe paginile de Facebook ”victimele” și-au acuzat și deconspirat călăii , ”schema de șantaj” și metodele lor de tortură; circulă pamflete și caricaturi cu astfel de ziariști, acum doi ani a fost un adevărat scandal mediatic, atunci când mașinile pseudo-ziariștilor au fost murdărite, în semn de protest, cu materii fecale, ceea ce înseamnă o justiţie privată şi de Ev Mediu, o devoluţie în cultura şi gândirea juridică.
Metodele folosite de aceștia sunt de tip mafiot: pseudo-ziariștii identifică oamenii de succes, persoane publice, și atacă până obțin ”taxă de protecție”, reclamă în ziar sau scriu la comandă și pe bani. Probabil că este doar o chestiune de timp ca justiția să intervină penal în vederea eradicării fenomenului numit ”suveică”. Pentru identificarea ”articolelor la comandă” sau a ”articolelor țintă”, caracteristicile sunt acestea:
I.Articolele negative sunt în ”tușe îngroșate”, de-a dreptul insultătoare și folosesc un limbaj subliminal de multe ori;
II.Articolele de felul acesta sunt sponsorizate in mediul online de către pseudo-ziariștii care le fabrică, pe motoare de căutare şi reţele de socializare;
III.Articolele sunt distribuite și comentate de pe conturi false;
IV.Mesajele pozitive sau de susținere transmise de cititori pentru personajele din articole sunt șterse, în mod arbitrar de către pseudo-ziariști;
V.Sunt atacați ziariștii adevărați, cei serioși, dacă scriu în varianta pozitivă despre un personaj ”luat în colimator”;
VI.Mărcile unui astfel de articol sunt: defăimarea, umilirea, caricaturizarea personajului țintă;
VII.Articolele sunt scrise de cele mai multe ori sub formă de tiradă, în stil foileton, tocmai pentru a se urmări capitularea;
VIII.Se recurge la invective, jargoane și frivolități;
IX.De multe ori sunt scrise sub pseudonim astfel de articole;
X.Articolele sunt însoțite de poze trucate sau scoase din context;
XI.De foarte multe ori ”judecățile de valoare” sunt scrise cu greșeli de ortografie și de punctuație;
Propun înființarea unei asociații a celor care luptă pentru o presă normală, care să susțină proiecte de schimbare a legislației ce guvernează presa scrisă, să redactăm plângeri penale colective și să sesizăm autoritățile statului, în condițiile în care vorbim de un fenomen extins și incontrolabil, un cancer social tolerat de legislație și de instituții.
Deschid o listă privată și confidențială, pe pagina profesională de Facebook ”Avocat Gianina Vera Poroșnicu” și invit pe toți cei care au avut sau au astfel de probleme cu presa scrisă să ne solidarizăm într-o cauză comună: eradicarea flagelului numit ”presă mincinoasă”.
Avocat Gianina Vera Poroșnicu
Baroul de Avocați Iași