Avocat Ias Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Avocat Ias Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Avocat Iasi Gianina Vera Porosnicu - Resfintirea lui Petru Poni

ceremonia-de-resfinire-a-mormntului-academicianului-petru-poni-15072021

În cadrul campaniei de restaurare și resfințire a 20 de morminte din cadrul Cimitirului Eternitatea din Iași, în cursul zilei de ieri, 15.07.2021, am participat la ceremonia de sfințire a mormântului monument istoric al academicianului Petru Poni.

 

Petru Poni s-a născut la 4 ianuarie 1841, în satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași și a decedat la 2 aprilie 1925, în Iași. Acesta a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași, unde a înființat primul laborator de Chimie al Universității din Iași (1882) și catedra de Chimie organică (1891), și membru titular al Academiei Române din 1879.

 

Petru Poni a fost unul dintre pionierii chimiei românești fiind considerat întemeietorul acestei școli. El a pus bazele chimiei organice în România. În prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași poartă numele lui. 

 

În plan politic, acesta s-a remarcat ca membru marcant al Partidului Național Liberal și a fost ales de mai multe ori deputat și senator, îndeplinind și funcția de primar al municipiului Iași. În trei rânduri, a deținut funcția de ministru al Cultelor și Instrucțiunii.

 

Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Petru Poni”, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu 22 februarie 2016, o monedă comemorativă de argint, cu valoarea nominală de 10 lei.

 

Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Petru Poni, iar în semn de apreciere, Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Săcărești, a inițiat restaurarea mormântului de la Cimitirul „Eternitatea”. Lucrările de restaurare au fost finanțate de credincioșii satului Săcărești, prin implicarea Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, și realizate de artistul restaurator Ciprian Stratulat.

 

La eveniment au participat domnul Liviu Brătescu, secretar de stat la Ministerul Culturii, domnul primar Mihai Chirica, părintele Cosmin Brînză, parohul din Săcărești, și reprezentanții autorităților ieșene. 

 

Cu prilejul evenimentului de sfințire, în semn de omagiu, am depus un buchet de 50 trandafiri albi, legat cu panglică de mătase și catifea de doliu, fiind singura persoană privată care a depus flori.

 

Mai jos regăsiți fotografii de la eveniment:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre ceremonia de resfințire a mormântului monument istoric al lui Petru Poni, puteți citi și în Ziarul Evenimentul, aici.