„Avocaț Avocat Iasi: penal, civil, asigurarilor, international. Articole

„Avocaț Avocat Iasi: international. Articole

„Avocații români sunt, prin viziune și prin pregătire, avocați europeni”

avocatii-romani-sunt-prin-viziune-si-prin-pregatire-avocati-europeni

Independenţa justiţiei, imparţialitatea judecătorilor, accesul la asistenţă judiciară, simplificarea procedurilor, reducerea sarcinii excesive de lucru din tribunale, diminuarea termenelor judiciare, folosirea medierii şi consolidarea procedurilor de executare a deciziilor justiţiei constituie preocupări comune ale Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, în cadrul eforturilor de a se asigura tuturor cetăţenilor o justiţie cât mai dreaptă şi mai eficientă. În acest context, la data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătorul Corina Alina Corbu, a transmis un mesaj duminică, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei, menţionând că după un an atipic sistemul judiciar şi-a dovedit capacitatea de a reacţiona adecvat la o criză fără precedent, de a se adapta pentru a rămâne funcţional. „Deşi anul acesta aniversarea intervine într-un context deloc fericit pentru toate statele participante, cred că semnificaţia unei Zile Europene a Justiţiei este cu atât mai importantă, şi aceasta pentru că sistemele judiciare trebuie să rămână un pilon al stabilităţii şi al siguranţei circuitului juridic mai ales atunci când cadrul social în care funcţionează cunoaşte o perioadă plină de vulnerabilităţi şi o acutizare fără precedent a tensiunilor sociale”, a afirmat preşedintele ÎCCJ. Justiţia civilă reprezintă o parte a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor Europei — în raporturile de serviciu, atunci când se căsătoresc sau când achiziţionează produse şi servicii. Creşterea gradului de transparenţă a procedurilor judiciare, astfel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetăţean în parte, reprezintă o necesitate a societăţii actuale, în vederea asigurării respectării principiului constituţional al liberului acces la justiţie.

„Dreptul european este o mare familie. Principiile generale de drept sunt aceleași. Din ce în ce mai mulți avocați români au procese în Europa. Sunt confrațI avocați care merg în schimb de experiență în cabinetele de avocatură din Europa. Eu personal am purtat procese, de aici din România, în țări precum Franța, Grecia, Italia, Spania, Germania, colaborând cu avocați din repectivele țări. Am remarcat politețea și curtoazia judecătorilor din instanțele europene, dar și faptul că și colegii mei, avocați români, sunt, prin viziune și prin pregătire, avocați europeni”, a afirmat cunoscutul avocat ieșean Gianina Vera Poroșnicu.

Ziua Europeană a Justiţiei reprezintă o oportunitate pentru sistemele judiciare de a-şi face cunoscută activitatea, cu plusurile şi minusurile acesteia, şi un bun prilej pentru cetăţenii Europei de a se informa asupra felului în care funcţionează organele judiciare şi a modului cum se desfăşoară procedurile judiciare. Celebrarea Zilei Justiţiei are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetăţeni care le dă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a îşi afirma drepturile