Despre Mine

Am terminat în anul 1993 Liceul „Mihai Eminescu” din Iași, Secția de Filologie-Istorie. În același an, am intrat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care am absolvit-o în anul 1997.

După finalizarea facultății, în același an, am intrat în Baroul de Avocați Vaslui ca stagiar al renumitului avocat Apostol Vasile, Decan (pe atunci) al aceluiași barou și, concomitent, am fost admisă ca preparator, devenind ulterior asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității „Petre Andrei”, din Iași, la catedra de Drept Economic.

În primii șase ani de profesie, am activat sub numele de domnișoară- Geantău Gianina-Vera, în numeroase articole din presă privind activitatea mea ca avocat semnând cu acest nume. De asemenea, articolele științifice publicate în revistele naționale de specialitate au apărut sub numele Geantău Gianina-Vera.

În anul 1999, mi-am finalizat stagiatura ca avocat în cadrul Asociației de Avocați „Av. Sava Florin și Av. Sava Alexandru”, din Iași, unde l-am avut ca maestru pe domnul profesor universitar, dr. în Drept, avocat Sava Florin.

În același an, mi-am înființat propriul cabinet de avocatură, în cadrul căruia activez și în prezent. Am lucrat în anii de început ca avocat al S.C. Nena S.A., făcând parte din oficiul juridic al cunoscutului grup de firme și, tot în această perioadă, am desfășurat ca avocat activitatea juridică de supraveghere a procedurilor de reconstrucție și refacere a Conacului de la Popești, aparținând familiei princiare Surdza.

Acumularea de experiență mi-a dat posibilitatea să intru în dosare mari de crimă organizată, trafic de droguri, infracțiuni cu un grad ridicat de violență, dosare de mare corupție privind fondurile de stat și fonduri europene și alte dosare, unele extrem de mediatizate în presa locală și națională. Am avut intervenții și în mass-media internațională alături de personalități din lumea socială românească cu privire la problema integrării rromilor (două declarații pe radio France International) și numeroase interviuri sau puncte de vedere luate de către revistele de specialitate și de presa națională.

Am avut și am și în prezent stagiari, care se pregătesc în cadrul cabinetului de avocatură, unii dintre ei devenind fie magistrați, fie avocați cu merite recunoscute.

Întotdeauna le-am fost extrem de recunoscătoare celor care mi-au fost mentori în perioada de început a avocaturii, domnului prof. dr. Sava Florin și domnului prof. dr. Vonica Romul Petru, fost președinte al Tribunalului Iași, fost senator, fost judecător la Curtea Constituțională a României și avocat în cadrul Baroului Iași, personalități cu care am lucrat și ca avocat, și ca asistent universitar.

Am activat în cadrul Asociației EuroDomus-Iași, care funcționează în România din anul 1995, membră Agora pe lângă Parlamentul European, asocație care se ocupă de încălcările drepturilor omului și traficului modern de ființe umane, în cadrul căreia am fost director al Departamentului de Apărare a Drepturilor Omului (D.A.D.O.).

Activez în prezent în cadrul aceluiași cabinet de avocatură, fiind în permanență preocupată de perfecționarea pregătirii profesionale, participând la conferințe, simpozioane și întruniri de specialitate. Specializările de bază sunt: dreptul penal și dreptul asigurărilor, în cadrul cabinetului de avocatură având colaboratori din domeniul dreptului civil, dreptului muncii și dreptului comercial.

În anul 2014, mi-am finalizat Masterul în Management Financiar cu lucrarea „Probleme și oportunități privind crearea unui Sistem Financiar Internațional”.

Pe lângă activitatea profesională, m-am implicat în anii 2012-2013 în cadrul Asociației Femeilor Unite din România (www.uwa.ro), al cărei membru sunt, în acțiuni de caritate și evenimente de ajutor social în colaborare cu fundații și asociații din țările europene, multe dintre evenimente fiind titrate pe mass-media locală ca importante acțiuni umanitare.

Alături de cunoscutul doctor Tudor Ciuhodaru, actualmente deputat și promotor al legii „malpraxis-ului” în România, am început în 2013 o campanie regională dedicată victimelor „malpraxis-ului”, având împreună cu reputatul doctor apariții în presa scrisă și la televiziunile locale din Iași, Bârlad, Roman.

În anul 2017 am intrat ca avocat pentru Clămparu Ioan, cel despre care președintele României, Traian Băsescu, a declarat, ieșind fără precedent în public: „este cel mai periculos infractor din Europa” și am purtat toate procesele lui împotriva Sistemului Penitenciar din România, procese ajunse acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După acest val de revendicări, făcute pentru drepturile condamnaților în penitenciare, a avut loc revolta din penitenciarele române (în perioada iulie-august 2016), Clămparu fiind liderul acelor revolte. Totul a dus la modificări legislative favorabile celor care execută pedepse (modificări aduse la Legea privind recursul compensatoriu).

În ianuarie 2018 am prelut cazul celebrului Florin Morariu, eroul de la Londra, din atentatul terorist, cel care a dat în judecată statul britanic. Presa locală, națională și mondială (prin agențiile France Presse și Mediafax), precum și radiourile locale au titrat informațiile despre acest proces de interes european, declanșat pe baza legislației antiteroriste din Europa. În iulie 2018, actul de curaj de care a dat dovadă clientul meu Florin Morariu a fost încă o dată recunoscut de oficialitățile britanice, Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, acceptând să îi confere eroului de la Londra „The Queen's Commendation for Bravery”, decorație cu o valoare incontestabilă, Florin Morariu devenind singurul român care primește această înaltă distincție.

Cazul lui Florin Morariu va rămâne în istoria dreptului britanic. În urma gestului său eroic, Comitetul de Informații și Securitate a Parlamentului Regatului Unit a făcut propuneri legislative pentru protejarea victimelor atentatelor teroriste și pentru ridicarea nivelului de compensații.

Poliția londoneză i-a acordat lui Florin Morariu cea mai înaltă distincție pentru curaj, iar autoritățile locale ieșene i-au dat cetățenia de onoare a Iașului.

Anii 2018-2019 au fost anii în care l-am apărat în mai multe procese pe politicianul Andrei Năstase , politician cu reputație europeană, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, cel mai puternic partid de opoziție din Republica Moldova. Procesele au fost purtate împotriva președintelui Igor Dodon care a încercat anihilarea ascensiunii lui Andrei Năstase în publicații care desfășurau o campanie de denigrare a celui care este proeuropean și unionist convins. Andrei Năstase a adresat Cabinetului de Avocatură mulțumiri pe toate posturile de televiziune din Republica Moldova.

Cabinetul meu de avocatură are două sedii în Municipiul Iași și un punct de lucru în localitatea Poiana-Teiului, județul Neamț.

În continuare mă dedic profesiei mele de avocat, clienților și colaboratorilor pe care îi am, încercând mereu să fiu mult mai mult decât consilierul de specialitate ci și confidentul și apropiatul lor, o persoană responsabilă și loială.

Avocat
Gianina Vera Poroşnicu

semn_wat

Legenda Adevarului – Poveste Indiana

Un prinţ a răscolit lumea pentru a găsi Adevărul. După lungi perigrinări
l-a găsit într-o văgăună, incarnat într-o femeie bătrână şi urâtă. Fericit că l-a gasit, la plecare a întrebat-o ce să le spună oamenilor despre ea ca depozitară a adevărului: "Spune-le că sunt tânără şi frumoasă!"