Fake News Avocat Iasi: asigurarilor, international. Articole

Fake News Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

Fake News - realitatea prezentului

fake-news-realitatea-prezentului

Fenomenul Fake News-ului devine din ce în ce mai prezent în viețile noastre. De la produsele de pe rafturile supermarket-urilor până la informații despre o persoană publică, peste tot se pot observa efectele negative ale acestei prese galbene, documentată insuficient fie din interese personale sau profesionale, fie din pură greșeală. Încă de acum 2000 de ani, când primele datări ale acestui fenomen au fost înregistrate, persoane publice cu funcții înalte, oameni politici sau chiar și civili au fost victime ale știrilor sau informațiilor calomnioase, menite să aducă profit substanțial în schimbul distrugerii unor imagini publice.

În secolul 21, odată cu accesul facil la tehnologie, oamenii au început să „consume” mai multe știri și informații decât în oricare alt moment al istoriei de până acum. Astfel, până și jocurile politice murdare au ajuns să se desfășoare în acest mediu, iar ca dovadă avem alegerile prezidențiale din S.U.A din 2016, când ambii candidați au fost supuși unor dezinformări crase. De vină sunt nu numai oamenii care realizează aceste știri, ci și algoritmii de căutare ale celor mai mari companii. Acestea nu sunt capabile, deocamdată, să verifice fiecare articol și oricare știre poate fi recomandată unei persoane, având în vedere căutările anterioare și datele personale ale acesteia. Așadar, orice noutate își poate lua avânt până la nivel național sau chiar global cu ajutorul algoritmilor acestor corporații. Fiecare utilizator de smartphone a devenit un om mult mai informat, asta e cert, dar nu şi mai bine informat.

În România, publicațiile de scandal au audiență destul de mare. De asemenea, posturile de televiziune de acest fel nu se sfiesc să se ascundă. Ca dovadă în acest sens avem numeroasele posturi și din trecut, și din prezent, care se bazează pe știri senzaționale, menite exclusiv să stârnească atenția publicului. Nivelul scăzut de educație este principalul factor care stă la baza răspândirii dezinformării în masă, iar în școli copiii nu învață despre aceste elemente negative la care și ei sunt supuși.

 

Site-urile din România care promovează ştiri false pretind că sunt platforme de ştiri independente, însă le lipseşte transparenţa: nu prezintă detalii despre autori şi despre redacţie, nu citează surse credibile şi nu oferă informaţii ce pot fi verificate. Toate, însă, susţin că prezintă adevărul. Mediul online este locul în care ajung informaţiile despre orice şi oricine, fără ca cineva să verifice înainte dacă sunt adevărate sau false.

 

De asemenea și consecințele politice ale acestui flagel pot fi destul de înfiorătoare. De exemplu, în Marea Britanie, cei pro-Brexit au câștigat folosind știri cât mai sensibile pentru populația deja îngrijorată și confuză. Ulterior, s-a constatat că majoritatea temerilor asupra imigrației sau a pierderii locurilor de muncă erau nefondate. În Statele Unite, prin știrile false, s-au adus atacuri privind integritatea candidatei democrate, în favoarea candidatului republican, care a și câștigat alegerile. După anunțarea noului președinte, Statele Unite au acuzat Rusia de influențarea rezultatelor, fapt nemaiîntâlnit până în acel moment.

 

Pentru a ne feri de aceste dezinformări, putem urma o serie de pași simpli. Mai întâi, verificarea sursei este un pas important, pentru a afla dacă publicația este de încredere sau nu, dacă a mai avut conflicte etc. De asemenea, trebuie pus accent și pe credibilitatea autorului și pe data publicării articolului. Un alt aspect important este contextul știrii în relație cu alte evenimente care ar putea influența subiectul articolului. Un ultim pas care ar putea fi făcut este solicitarea informațiilor de la persoane autorizate și competente în domeniul abordat de știrea respectivă. O responsabilă abordare a acestor pași poate înlătura majoritatea pericolelor însoțite de dezinformare.

 

                                                                                                                                                                                           Autor,

                                                                                                                                                                                           Avocat Gianina Vera Poroșnicu

                                                                                                                                                                                           Baroul de Avocați Iași