Despre Mine

Am terminat în 1993 Liceul „Mihai Eminescu“, din Iaşi, Secţia de Filologie - Istorie. În acelaşi an, am intrat la Facultatea de Drept a Universităţii „AI.I. Cuza“, din laşi, pe care am absolvit-o în 1997.

După finalizarea facultăţii în acelaşi an, am intrat în Baroul de Avocaţi Vaslui ca stagiar al renumitului avocat Apostol Vasile, Decan (pe atunci) al aceluiaşi barou şi, concomitent, am fost admisă ca preparator, devenind ulterior asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Petre Andrei“, din Iaşi, la catedra de Drept Economic.

În primii șase ani de profesie, am activat sub numele de domnişoară - Geantău Gianina Vera -, în numeroase articole din presă privind activitatea mea ca avocat semnând cu acest nume. De asemenea, articolele ştiinţifice publicate în revistele naţionale de specialitate au apărut sub numele Geantău Gianina Vera.

În 1999, mi-am finalizat stagiatura ca avocat în cadrul Asociaţiei de avocaţi „Av. Sava Florin şi Av. Sava Alexandru“, din Iaşi, unde l-am avut ca maestru pe domnul profesor universitar, dr. în Drept, avocat Sava Florin.

În același an, mi-am înfiinţat propriul cabinet de avocatură, în cadrul căruia activez şi în prezent. Am lucrat în anii de început ca avocat al SC Nena SA, făcând parte din oficiul juridic al cunoscutului grup de firme şi, tot în această perioadă, am desfăşurat (ca avocat) activitate juridică de supraveghere a procedurilor de reconstrucţie şi refacere a Conacului de la Popeşti, aparţinând familiei princiare Sturdza.

Acumularea de experienţă mi-a dat posibilitatea să intru în dosare mari de crimă organizată, trafic de droguri, infracţiuni cu un grad ridicat de violenţă, dosare de mare corupţie privind fondurile de stat şi fonduri europene şi alte dosare, unele extrem de mediatizate în presa locală şi naţională.

Am avut intervenții și în mass-media internațională alături de personalități din lumea socială românească cu privire la problema integrării rromilor (două declarații pe Radio France International) și numeroase interviuri sau puncte de vedere luate de către revistele de specialitate și de presa națională.

Am avut şi am și în prezent stagiari, care se pregătesc în cadrul cabinetului de avocatură, unii dintre ei devenind fie magistraţi, fie avocaţi cu merite recunoscute. Întotdeauna le-am fost extrem de recunoscătoare celor care mi-au fost mentori în perioada de început a avocaturii, domnului prof. dr. Sava Florin şi domnului prof. dr. Vonica Romul Petru, fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, fost senator, fost judecător la Curtea Constituţională a României și avocat în cadrul Baroului Iaşi, personalităţi cu care am lucrat şi ca avocat, şi ca asistent universitar.

Am activat în cadrul Asociaţiei EuroDomus-Iaşi, care funcţionează în România din 1995, membră Agora pe lângă Parlamentul European, asociaţie care se ocupă de încălcările drepturilor omului şi traficului modern de fiinţe umane, în cadrul căreia am fost director al Departamenutului de Apărare a Drepturilor Omului (DADO).

Activez în prezent în cadrul aceluiaşi cabinet de avocatură, fiind în permanenţă preocupată de perfecţionarea pregătirii profesionale, participând la conferinţe, simpozioane şi întruniri de specialitate.

Specializările de bază sunt: dreptul penal și dreptul asigurărilor, în cadrul cabinetului de avocatură având colaboratori din domeniul dreptului civil, dreptului muncii și dreptului comercial.

În 2014, mi-am finalizat Masterul în Management Financiar cu lucrarea „Probleme și oportunități privind crearea unui Sistem Financiar Internațional“.

Pe lângă activitatea profesională, m-am implicat în anii 2012-2013 în cadrul Asociației Femeilor Unite din România (www.uwa.ro), al cărei membru sunt, în acțiuni de caritate și evenimente de ajutor social în colaborare cu fundații și asociații din țările europene, multe dintre evenimente fiind titrate pe mass-media locală ca importante acțiuni umanitare.

Alături de cunoscutul doctor Tudor Ciuhodaru, actualmente deputat și promotor al legii „malpraxis-ului“ în Romania, am început în 2013 o campanie regională dedicată victimelor "mall-praxis-ului", având împreună cu reputatul doctor apariții în presa scrisă și la televiziunile locale din Iași, Bârlad și Roman.

În anul 2017 am intrat pentru Clămparu Ioan, cel despre care președintele României, Traian Băsescu, a declarat, ieșind fără precedent în public: „este cel mai periculos infractor din Europa“ și am purtat toate procesele lui împotriva Sistemului Penitenciar din România, procese ajunse acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După acest val de revendicări, făcute pentru drepturile condamnaților în penitenciare, a avut loc Revolta din Penitenciarele Române (în perioada iulie - august 2016), Clămparu fiind liderul acelor revolte. Totul a dus la modificări legislative favorabile celor care execută pedepse (modificări aduse la Legea privind recursul compensatoriu).

În ianuarie 2018 am preluat cazul celebrului Florin Morariu, eroul de la Londra, din atentatul terorist, cel care a dat în judecată statul britanic. Presa locală, națională și mondială (prin agențiile France Presse și Mediafax), precum și radiourile locale au titrat informațiile despre acest proces de interes european, declanșat pe baza legislației antiteroriste din Europa. În iulie 2018, actul de curaj de care a dat dovadă clientul Florin Morariu a fost încă o dată recunoscut de oficialitățile britanice, Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, la propunerea primului-ministru britanic, acceptând să îi confere eroului de la Londra "The Queen’s Commendation for Bravery", decorație cu o valoare incontestabilă, Florin Morariu devenind, astfel, singurul român care primește această distincție.

Mă dedic în continuare profesiei mele de avocat, clienților și colaboratorilor pe care îi am, încercând să fiu mai mult decât consilierul de specialitate, confidentul și apropiatul lor, o persoană responsabilă și loială.

Avocat
Gianina Vera Poroşnicu

semn_wat

Legenda Adevarului – Poveste Indiana

Un prinţ a răscolit lumea pentru a găsi Adevărul. După lungi perigrinări
l-a găsit într-o văgăună, incarnat într-o femeie bătrână şi urâtă. Fericit că l-a gasit, la plecare a întrebat-o ce să le spună oamenilor despre ea ca depozitară a adevărului: "Spune-le că sunt tânără şi frumoasă!"