„Ca sa-t Avocat Iasi: penal, international. Articole

„Ca sa-t Avocat Iasi: penal, asigurarilor, international. Articole

„Ca sa-ti fie recunoscuta valoarea intr-o profesie, trebuie sa fii de trei ori mai buna decat un barbat”, interviu de Maura Anghel, din 01.03.2022

ca-sati-fie-recunoscuta-valoarea-intro-profesie-trebuie-sa-fii-de-trei-ori-mai-buna-decat-un-barbat-interviu-de-maura-anghel-din-01032022

Interviul a fost luat în revista Glare, cu ocazia zilei de 8 martie, și îi mulțumesc frumos Maurei Anghel, pe această cale.

Conținutul interviului este un periplu între feminitate, viață profesională și ... întrebări incomode. Vă invit să îl citiți în cele ce urmează:

 

Este un avocat de succes, o femeie implicata in proiectele culturale ale Iasului, a restaurat o casa memoriala celebra. Toate proiectele le-a dus la bun sfarsit prin eforturi proprii. Recunoaste ca femeile sunt discriminate si ca trebuie sa munceasca de cateva ori mai mult decat domnii pentru a le fi recunoscuta valoarea. Am adunat toate aceste marturisiri din partea avocatului Gianina Vera Porosnicu intr-un interviu inclus in proiectul „Blandetea Puterii Feminine”, darul revistei Glare facut doamnelor in Luna Martisorului.

– V-am zarit nu demult zambind intr-un portret cu tuse calde, din spatele carora razbate multa forta. Cine este femeia din spatele lui? Cine este Gianina Vera Porosnicu?

– Sunt o femeie puternica și harnica, independenta și implicata, o femeie a secolului XXI. Sunt avocat și profesia m-a ales pe mine pentru ca puteam sa fiu orice altceva, de exemplu profesoara de limba romana.

Nu regret, insa, ca m-am facut avocat. Profesia mi-a adus intalniri cu multi oameni și multe tipologii. Profesia mi-a adus notorietate. La capitolul pierderi aș trece expunerea maxima in presa, ma refer la acea presa care nu este corecta intotdeauna.

– Cat a reusit sa surprinda artistul din ceea ce sunteti?

– Cand mi-am comandat un portret pe panza, i-am cerut artistului sa ma picteze in maniera clasica, realista. Mi-a placut ca mi-a facut ochii ganditori și privirea abisala și ca a facut un portret spiritualizat. Portretul pe care l-aș prefera este cel in care se ghicesc gandurile și in care „se divulga” personalitatea.

– Sa inteleg ca a fost o provocare. De ce ati acceptat-o?

–  Raspund acestei intrebari așa: trebuie sa-ti asumi cand ceri un portret. Artistul te poate desconspira. El, artistul, te poate vedea altfel decat intr-o forma ideala.

 – Forma ideala poarta amprenta omului. Sunteti un specialist apreciat in domeniul dvs.  V-a ajutat statutul de femeie sau doar proiectele au contat?

– Categoric, da! Am luptat și iar am luptat! Ca sa ti se recunoasca valoarea, trebuie sa fii de trei ori mai buna decat un barbat intr-o profesie. Este un adevar pe care din ce in ce mai multe femei il rostesc!

– V-ati simtit vreodata marginalizata din cauza statutului de femeie? Ce ati facut in acel moment?

– Nedreptatea cea mai mare cu care m-am intalnit a fost tot din partea presei, desigur o anumita presa, cea de scandal, cea neserioasa și mincinoasa, care a vrut sa umbreasca realizarile mele profesionale, atribuindu-mi relatii cu oameni puternici care, chiar daca ma cunosc, nu m-au ajutat și nici nu aveau de ce sa o faca pentru ca nu am nevoie de nimic, din partea nimanui.

Daca reușești ca femeie, imediat apar misogini care „nasc” suspiciuni. Este soarta contemporana a femeilor de actiune, dar este o chestiune de timp sa inlaturam pe deplin aceasta nedreptate.

 – Traim intr-o lume provocatoare, plina de nedreptati. Care a fost cea mai mare nedreptate si cum i-ati facut fata? A venit din partea unui barbat sau a unei femei?

– Cred ca exista foarte puternic materializata in societatea romaneasca discriminarea dintre sexe. Chiar cred ca exista profesii cum este și avocatura, in care, ca femeie, trebuie sa fii de doua, trei ori mai buna decat un barbat ca sa stai alaturi de el. Cu timpul, starile acestea s-au mai atenuat. In ultima vreme, femeia a invins mult din prejudecati și mentalitati misogine și retrograde.

Psihologia care trebuie aplicata in competitiile acestea nedrepte este cea de luptator. In psihologie se vorbește despre „efectul pervers al victimei”. Exista victime care devin mai puternice decat calaul. Așa am procedat intotdeauna: mi-am depașit statutul de victima.

– Care au fost momentele marcante din cariera dvs? Cat ati muncit sa ajungeti in acest punct? La ce ati renuntat? 

– In 25 de ani de profesie, au fost multe momente care mi-au marcat parcursul: procese mediatizate, local și national; procese internationale; articole de specialitate, publicate in reviste de prestigiu etc.

Cat am muncit pentru toate aceste lucruri? Fix 25 de ani, de dimineata pana seara tarziu. La ce am renuntat? La viata mea personala. Atat de mult incat, daca aveam putin timp liber, eram in deriva. Nu știam ce sa fac cu el, cu timpul meu privat.

– Renuntarile au atras si multe realizari.

– Asa este si daca ar trebui sa fac un top al lor, pe primul loc ar fi copilul meu, Antonio Poroșnicu. Ar urma Casa „Joseph Zoller”, pe care am restaurat-o singura și din bani personali, apoi cariera de avocat.

– Familie, prieteni… Cum  ati integrat acest roluri in viata dvs? Cum ati reusit sa pastrati echilibrul?

– Nu știu daca am pastrat intotdeauna un echilibru intre profesie și familie. Am renuntat la foarte multe lucruri de suflet pentru profesie. Acest lucru nu il recomand și cred ca sunt norocoși cei care imbina bine cele doua laturi.

– Dragoste sau cariera? Ce ati alege la un moment de rascruce?

– Cariera. Clar, cariera! Sunt și raman un om dedicat profesiei. Ea nu m-a dezamagit niciodata!

– Intr-o lume in care barbatii par sa domine, ce rol va oferiti? Si de ce?

– Lumea in care traim este conflictuala, iar eu m-am invatat sa „lupt” cu scutul. Cu scutul nu ranești pe nimeni, dar te aperi.

– Si daca maine ati avea puterea sa schimbati lumea, ce ati face?

– Daca ar fi sa schimb lumea, aș desfiinta definitiv RAZBOIUL, SARACIA, INEGALITATEA și VANITATEA.

 

Articolul a apărut pe site-ul Revistei Glare și poate fi accesat aici.